Recepty

Nevíte co k obědu nebo k večeři, ke svačině?                                                                                  Inspiraci ve formě receptů najdete zde. Všechny nebo většinu ingrediencí v Nebalírně. 

Pro přípravu nákupního seznamu použijte sekci Produkty.


Tapiokový pudink s karamelizovaným kokosem

Na pudink:                                                                                                                                                                              1/2 hrnku tapiokových perel

1 1/2 hrnku vody                                                                                                                                    1 1/2 hrnku kokosového mléka                                                                                                            špetka mořské soli                                                                                                                                javorový sirup (nebo jiný)

Na kokosové chipsy:                                                                                                                        100 g kokosových chipsů                                                                                                                 70 g javorového sirupu                                                                                                                       špetka soli

Ovoce dle chuti

Tapiokové perly promyjte pod proudem tekoucí vody. Dejte je do misky, zalijte 1 a půl hrnkem vody a nechte několik hodin a nebo do druhého dne nabobtnat. 

Kokosové chipsy smíchejte v míse spolu se solí a javorovým sirupem. Rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem a pečte je v troubě při 120°C přibližně 40 minut. Nechte je vychladnout a pak je skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstaly dlouho křupavé a nenavlhly. 

Když jsou perly nabobtnané, přemístěte je do menšího hrnce, přidejte k nim kokosové mléko, špetku mořské soli, javorový sirup podle chuti či jiné sladidlo a začněte ohřívat. Tapiokový pudink je třeba stále opatrně míchat, ale nebojte se, jen do zhoustnutí konzistence pudinku a to trvá pár minut. 

Hotový pudink přesuňte do skleniček a nechte vychladit. Servírujte jen tak s kokosovými chipsy nebo s čerstvým ovocem. 

Zdroj: https://kitchenette.cz/clanek/kokosovy-tapiokovy-pudink-s-karamelizovanym-kokosem


Chai Másala

Recept na naši verzi indického kořeněněného mléčného čaje, který se u nás různě nazývá, například Dátá Masala, Yogi Tea nebo také jenom Masala. 

Do 0,6 litru vody dáme 3 sáčky černého čaje (ideální je obyčejný klasický černý čaj bez příchutě), přidáme 2-3 lžíce přírodního cukru (v Indii se pije čaj výrazně sladší než u nás) a 1 lžíci směsi koření "Chai Másala". Necháme vše na mírném ohni 6 minut provařit.

Potom přilijeme 0,3 litru plnotučného mléka a přivedeme nápoj opět k varu a necháme třikrát krátce přejít varem. Čaj scedíme přes jemné sítko. A podáváme horký.

Zdroj: https://www.koreni.cz/recepty/chai-masala


Zázvorový čaj

Do 0,6 litru vody dáme 1 lžíci směsi koření "Chai Másala" a 2 lžíce přírodního cukru. Necháme vše na mírném ohni 6 minut provařit. Potom přilijeme šťávu z 1 citronu a necháme krátce přejít varem. Cukr můžeme nahradit medem, ten pak nevaříme a přidáme ho tam až na závěr. (Případně můžeme zvýšit účinky léčby přilitím malého přiměřeného množství slivovice.)

Zdroj: https://www.koreni.cz/recepty/zazvorovy-caj 


Parillada - argentinské grilování

Ke směsi Chimichuri přidáme 2 lžičky soli, trochu vody (2-3 lžíce) a rozmícháme s olejem na marinádu. Naporcujeme celé kuře na přibližně stejně velké kousky a nakrájíme 2 citrony na plátky. Do větší mísy skládáme kousky masa, potíráme marinádou a každou vrstvu proložíme plátky citronů. Naložené maso necháme uležet alespoň 2 hodiny. Citronová šťáva pomůže masu zkřehnout a bylinková marináda mu dodá příjemnou chuť.

Maso pečeme na grilu ze všech stran. Takto ugrilované kuřecí maso má jemnou chuť, kterou ocení děti i lidé, kteří nemají rádi pálivá jídla.

Zdroj: https://www.koreni.cz/recepty/parillada


Salát Chimichuri

         

2 větší mrkve                                                                                                                                        čínské zelícibule                                                                                                                              balkánský sýr

olivový olej
kořenící směs Chimichuri
olivy

Mrkve nakrájené na kolečka povaříme 5 minut ve vodě. Půl hlávky čínského zelí nakrájíme na kostičky, dáme do misky a postupně přidáváme na drobno nakrájenou menší cibuli, povařenou mrkev a na kostičky nakrájených 10 dkg balkánského sýra. Salát zalijeme 0,5 dcl olivového oleje a zasypeme jednou polévkovou lžicí kořenící směsi "Chimichuri". Dle chuti je možno přidat cca 10 rozpůlených oliv. Vše promícháme a necháme chvíli proležet. Salát podáváme čerstvý jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo samostatně s bílým pečivem.

Zdroj: https://www.koreni.cz/recepty/salat-chimichuri

Kiwi salát

                                                                                                                                                            Ingredience: 

salátová okurka                                                                                                                                    3 kiwi                                                                                                                                                      cherry rajčátka                                                                                                                                      pórek                                                                                                                                                citron                                                                                                                                                      olivový olej                                                                                                                                            sůl                                                                                                                                                          (ledový salát)


Salátovou okurku oloupat a nakrájet na menší proužky. Zralá kiwi také nejprve oloupat a nakrájet na hezká půlkolečka. 100 gramů omytých cherry rajčátek rozkrájet napůl. Pórek (asi tak polovinu) očistit a nakrájet na menší kousky. Dále přidat hrst na kousky natrhaného salátu (ledový salát apod.). Přilít šťávu z poloviny citrónu, 4 lžíce olivového oleje a osolit. Na závěr to nejdůležitější: jednu polévkou lžíci směsi koření "Chimichuri".

Zdroj: https://www.koreni.cz/recepty/kiwi-salat


Luštěninové pomazánky


lze je podávat studené i teplé, jsou zdrojem bílkovin, vápníku, fosforu, hořčíku, vitamínu B

Čočková:

20 dkg uvařené čočky

2 lžíce oleje

2 stroužky česneku

1 mrkev, kousek celeru

sůl, pepř, pažitka, koření, citrónová šťáva

uvařenou čočku rozmixujeme, přidáme na jemno nastrouhanou zeleninu, olej, sůl, koření a citrónovou šťávu.

Fazolová

20 dkg vařených fazolí ( rozmixovat se 7 dkg másla)

1 lžíce nastrouhaného křenu

1 na jemno nakrájená cibule

sůl, pepř, nasekaná petrželka

vše spojit, lze přidat zakysanou smetanu, jogurt, natvrdo uvařené vejce atd...


Hlavní jídla - zdravý základ dne


Celozrnné špagety s cizrnou


                                                                                                                               

celozrnné špagety

cizrna

olivový olej

šalotka, česnek, petrželka, chilli, sůl, pepř

neloupané mandle

parmazán

šalotku nakrájet na jemno, orestovat s plátky česneku, přidat mandle nahrubo, opéct

do pánve přidat uvařenou cizrnu (před vařením nesolit)

přidat chilli, pepř, sůl

těstoviny uvařené na skus promíchat s obsahem pánve, přidat petrželku a znovu promíchat

na talíři posypat parmazánem


Bulgur s kešu oříšky

1/2 kg bulguru

1 tofu 

1 středně velká cibule

1/2 kg rajčat

3 lžíce oleje

sladká paprika

barevné papriky, hrst nesolených kešu ořechů, 1 plechovka kukuřice

cibuli nakrájet na kostičky, osmahnout na oleji, přidat na drobno nakrájená rajčata, papriky a oříšky, vařit cca 25 minut

přidat nakrájené tofu, vrchovatou lžíci sladké papriky, 2 dcl vody, kukuřice, 1 lžičku cukru a 1/2 kg bulguru

vařit 5 minut, poté nechat cca 20 minut "dojít"



Smetanový špenát s cizrnou

600 g brambor

6 lžic oleje

30 g strouhaného kokosu

listový špenát (0,5 kg mraženého nebo 0,75 kg čerstvého, ne protlak)

200 ml smetany

200g cizrny (namočit, uvařit)

1 lžička římského kmínu, 3 lžičky curry nebo kurkumy, chilli mleté, dle chuti, sůl

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji dozlatova (nejlépe ve fritéze). V jiném hrnci na oleji osmahneme koření, lehce, nepřipálit, přidáme kokos a zase osmahneme. Dále přidáme špenát, podlijeme 100 ml vody a dusíme 10 min. Přidáme smetanu a uvařenou cizrnu. Nakonec vhodíme opečené brambory, osolíme, krátce vše povaříme a máme hotovo. Podáváme s rýží basmati, indickými plackami nebo pečivem.




Kovbojské fazole desperado.


500 suchých bílých fazolí

100 g slaniny

4 stření rajčata

 2-3 stroužky česneku

2 lžíce oleje

250 ml. vody

sůl

1 lž. Oregana, 1 lž. pálivé kořenící směsi nebo 2 čerstvé papričky jalapeňo

Příloha: tortilla, pečivo

Fazole přes noc namočíme do vody a pak uvaříme do měkka. Rajčata opláchneme a při 200°C v troubě pečeme na pečícím papíře cca 20 min. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše osmažíme dozlatova. Nakonec přihodíme nahrubo nakrájené stroužky česneku, koření . Přidáme opečená rajčata, která oloupeme a vařečkou v pánvi rozmačkáme, přidáme okapané, uvařené fazole, podlijeme 250 ml vody, promícháme a necháme probublávat cca 10 min. Dosolíme a horké podáváme s pečivem, nebo jako přílohu k masu.



Dýňové gnocchi s restovanou dýni hokkaido

Na noky:

1/2 dýně hokkaido (cca 250-300 g dýně bez semínek)

300 g brambor

100 g polohrubé mouky

1 vejce

1 lžička soli

Na omáčku:

zbytek dýně Hokkaido

1 větší cibule

100 g nadrobno nakrájené slaniny (nebo uzeného šmakouna ve vege variantě)

3 stroužky česneku

 1 kapie

Parmazán dle chuti, lze nahradit i jiným druhem sýra

Gnocchi: 

brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem, očištěnou dýni upečeme v troubě na pečícím papíru na 180°/60 min. Brambory i dýni nastrouháme na jemno nebo prolisujeme lisem. Do velkého hrnce dáme vařit cca 3 l vody s 1 lž soli. V míse smícháme dýni, brambory, hladkou i polohrubou mouku, vejce a sůl a vypracujeme měkké, nelepivé těsto (pokud lepí přidáme hladkou mouku) a ihned tvoříme válečky o průměru cca 1,5 - 2 cm, ze kterého krájíme cca 1 cm dlouhé noky. Lehce poprášíme hladkou moukou, aby se neslepily. Vložíme do vroucí vody, lehce promícháme a vaříme cca 10 min (vyzkoušíme asi po 7 min jeden rozkrojit a zkontrolujeme, jestli už není uvařený). Noky vylovíme a uschováme v teple.

Ve vyšší pánvi necháme na 6 lž oleje zesklovatět slaninu a cibuli, přidáme česnek, špetku chilli, druhou polovinu pokrájené dýně a kapii a vše dozlatova restujeme cca 10 min. 

Přidáme hotové noky, 25 g parmazánu, promícháme a 2 min prohříváme. Podáváme sypané jemně nastouhaným parmazánem.





Polévky 


Zeleninová polévka plná vitamínů

300 g brokolice

 4 hrsti baby špenátu

 2 stroužky česneku

 2cm kousek zázvoru

 1/4 lžičky cayenského pepře

1/4 lžičky kurkumy

800 ml zeleninového vývaru

sůl, pepř

šťáva z 1/2 citronu

 2 lžičky sezamových semínek

100 ml zakysané smetany

Omytou brokolici rozdělte na růžičky. Na ozdobu si nechte stranou pár růžiček brokolice a pár lístků špenátu. Do mixéru vložte brokolici, špenát, česnek, oloupaný zázvor, koření a 100 ml vývaru a rozmixujte. Směs přelijte do kastrůlku a dolijte zbývajícím vývarem. Zahřejte pod bod varu a 5 min nechte prohřívat. Podávejte ozdobené růžičkami brokolice, špenátu, sezamovými semínky a zakysanou smetanou.


Asijská silná polévka

2 kuřecí stehna

 2 lžíce oleje

3 jarní cibulky

1 mrkev

3 chilli papričky

 4 cm kousek zázvoru

 150 g žampionů

 4 stroužky česneku

 sůl, pepř

 1 l vody

2 lžíce sojové omáčky

 2 lžičky rybí omáčky

hrst koriandru

Kuřecí stehna uvaříme ve vodě, vývar si ponecháme, maso obereme. V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme zeleninu, chilli papričky, zázvor, žampiony na čtvrtky, česnek na drobno. Osolíme, opepříme a restujeme asi 3 min. zalijeme vývarem z kuřete, přidáme sojovou omáčku a vaříme asi 15 min. Nakonec přidáme rybí omáčku, povaříme ještě 5 min, přidáme nasekaný koriandr a můžeme podávat.