Recepty
Nevíte co k obědu nebo k večeři, ke svačině? Inspiraci ve formě receptů najdete zde. Všechny nebo většinu ingrediencí v Nebalírně.
Pro přípravu nákupního seznamu použijte sekci Produkty.
Tapiokový pudink s karamelizovaným kokosem
1 1/2 hrnku vody 1 1/2 hrnku kokosového mléka špetka mořské soli javorový sirup (nebo jiný)
Na kokosové chipsy: 100 g kokosových chipsů 70 g javorového sirupu špetka soli
Ovoce dle chuti
Tapiokové perly promyjte pod proudem tekoucí vody. Dejte je do misky, zalijte 1 a půl hrnkem vody a nechte několik hodin a nebo do druhého dne nabobtnat.
Kokosové chipsy smíchejte v míse spolu se solí a javorovým sirupem. Rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem a pečte je v troubě při 120°C přibližně 40 minut. Nechte je vychladnout a pak je skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstaly dlouho křupavé a nenavlhly.
Když jsou perly nabobtnané, přemístěte je do menšího hrnce, přidejte k nim kokosové mléko, špetku mořské soli, javorový sirup podle chuti či jiné sladidlo a začněte ohřívat. Tapiokový pudink je třeba stále opatrně míchat, ale nebojte se, jen do zhoustnutí konzistence pudinku a to trvá pár minut.
Hotový pudink přesuňte do skleniček a nechte vychladit. Servírujte jen tak s kokosovými chipsy nebo s čerstvým ovocem.
Zdroj: https://kitchenette.cz/clanek/kokosovy-tapiokovy-pudink-s-karamelizovanym-kokosem
Chai Másala

Recept na naši verzi indického kořeněněného mléčného čaje, který se u nás různě nazývá, například Dátá Masala, Yogi Tea nebo také jenom Masala.
Do 0,6 litru vody dáme 3 sáčky černého čaje (ideální je obyčejný klasický černý čaj bez příchutě), přidáme 2-3 lžíce přírodního cukru (v Indii se pije čaj výrazně sladší než u nás) a 1 lžíci směsi koření "Chai Másala". Necháme vše na mírném ohni 6 minut provařit.
Potom přilijeme 0,3 litru plnotučného mléka a přivedeme nápoj opět k varu a necháme třikrát krátce přejít varem. Čaj scedíme přes jemné sítko.
A podáváme horký.
Zdroj: https://www.koreni.cz/recepty/chai-masala
Zázvorový čaj

Do 0,6 litru vody dáme 1 lžíci směsi koření "Chai Másala" a 2 lžíce přírodního cukru. Necháme vše na mírném ohni 6 minut provařit. Potom přilijeme šťávu z 1 citronu a necháme krátce přejít varem. Cukr můžeme nahradit medem, ten pak nevaříme a přidáme ho tam až na závěr. (Případně můžeme zvýšit účinky léčby přilitím malého přiměřeného množství slivovice.)
Zdroj: https://www.koreni.cz/recepty/zazvorovy-caj
Parillada - argentinské grilování

Ke směsi Chimichuri přidáme 2 lžičky soli, trochu vody (2-3 lžíce) a rozmícháme s olejem na marinádu. Naporcujeme celé kuře na přibližně stejně velké kousky a nakrájíme 2 citrony na plátky. Do větší mísy skládáme kousky masa, potíráme marinádou a každou vrstvu proložíme plátky citronů. Naložené maso necháme uležet alespoň 2 hodiny. Citronová šťáva pomůže masu zkřehnout a bylinková marináda mu dodá příjemnou chuť.
Maso pečeme na grilu ze všech stran. Takto ugrilované kuřecí maso má jemnou chuť, kterou ocení děti i lidé, kteří nemají rádi pálivá jídla.
Zdroj: https://www.koreni.cz/recepty/parillada
Salát Chimichuri

2 větší mrkve čínské zelícibule balkánský sýr
Kiwi salát

Ingredience:
salátová okurka 3 kiwi cherry rajčátka pórek citron olivový olej sůl (ledový salát)
Salátovou okurku oloupat a nakrájet na menší proužky. Zralá kiwi také nejprve oloupat a nakrájet na hezká půlkolečka. 100 gramů omytých cherry rajčátek rozkrájet napůl. Pórek (asi tak polovinu) očistit a nakrájet na menší kousky. Dále přidat hrst na kousky natrhaného salátu (ledový salát apod.). Přilít šťávu z poloviny citrónu, 4 lžíce olivového oleje a osolit. Na závěr to nejdůležitější: jednu polévkou lžíci směsi koření "Chimichuri".
Zdroj: https://www.koreni.cz/recepty/kiwi-salat
Luštěninové pomazánky

lze je podávat studené i teplé, jsou zdrojem bílkovin, vápníku, fosforu, hořčíku, vitamínu B
Čočková:
20 dkg uvařené čočky
2 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1 mrkev, kousek celeru
sůl, pepř, pažitka, koření, citrónová šťáva
uvařenou čočku rozmixujeme, přidáme na jemno nastrouhanou zeleninu, olej, sůl, koření a citrónovou šťávu.
Fazolová
20 dkg vařených fazolí ( rozmixovat se 7 dkg másla)
1 lžíce nastrouhaného křenu
1 na jemno nakrájená cibule
sůl, pepř, nasekaná petrželka
vše spojit, lze přidat zakysanou smetanu, jogurt, natvrdo uvařené vejce atd...
Hlavní jídla - zdravý základ dne
Celozrnné špagety s cizrnou

celozrnné špagety
cizrna
olivový olej
šalotka, česnek, petrželka, chilli, sůl, pepř
neloupané mandle
parmazán
šalotku nakrájet na jemno, orestovat s plátky česneku, přidat mandle nahrubo, opéct
do pánve přidat uvařenou cizrnu (před vařením nesolit)
přidat chilli, pepř, sůl
těstoviny uvařené na skus promíchat s obsahem pánve, přidat petrželku a znovu promíchat
na talíři posypat parmazánem
Bulgur s kešu oříšky

1/2 kg bulguru
1 tofu
1 středně velká cibule
1/2 kg rajčat
3 lžíce oleje
sladká paprika
barevné papriky, hrst nesolených kešu ořechů, 1 plechovka kukuřice
cibuli nakrájet na kostičky, osmahnout na oleji, přidat na drobno nakrájená rajčata, papriky a oříšky, vařit cca 25 minut
přidat nakrájené tofu, vrchovatou lžíci sladké papriky, 2 dcl vody, kukuřice, 1 lžičku cukru a 1/2 kg bulguru
vařit 5 minut, poté nechat cca 20 minut "dojít"
Smetanový špenát s cizrnou

600 g brambor
6 lžic oleje
30 g strouhaného kokosu
listový špenát (0,5 kg mraženého nebo 0,75 kg čerstvého, ne protlak)
200 ml smetany
200g cizrny (namočit, uvařit)
1 lžička římského kmínu, 3 lžičky curry nebo kurkumy, chilli mleté, dle chuti, sůl
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji dozlatova (nejlépe ve fritéze). V jiném hrnci na oleji osmahneme koření, lehce, nepřipálit, přidáme kokos a zase osmahneme. Dále přidáme špenát, podlijeme 100 ml vody a dusíme 10 min. Přidáme smetanu a uvařenou cizrnu. Nakonec vhodíme opečené brambory, osolíme, krátce vše povaříme a máme hotovo. Podáváme s rýží basmati, indickými plackami nebo pečivem.
Kovbojské fazole desperado.

500 suchých bílých fazolí
100 g slaniny
4 stření rajčata
2-3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
250 ml. vody
sůl
1 lž. Oregana, 1 lž. pálivé kořenící směsi nebo 2 čerstvé papričky jalapeňo
Příloha: tortilla, pečivo
Fazole přes noc namočíme do vody a pak uvaříme do měkka. Rajčata opláchneme a při 200°C v troubě pečeme na pečícím papíře cca 20 min. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše osmažíme dozlatova. Nakonec přihodíme nahrubo nakrájené stroužky česneku, koření . Přidáme opečená rajčata, která oloupeme a vařečkou v pánvi rozmačkáme, přidáme okapané, uvařené fazole, podlijeme 250 ml vody, promícháme a necháme probublávat cca 10 min. Dosolíme a horké podáváme s pečivem, nebo jako přílohu k masu.
Dýňové gnocchi s restovanou dýni hokkaido

Na noky:
1/2 dýně hokkaido (cca 250-300 g dýně bez semínek)
300 g brambor
100 g polohrubé mouky
1 vejce
1 lžička soli
Na omáčku:
zbytek dýně Hokkaido
1 větší cibule
100 g nadrobno nakrájené slaniny (nebo uzeného šmakouna ve vege variantě)
3 stroužky česneku
1 kapie
Parmazán dle chuti, lze nahradit i jiným druhem sýra
Gnocchi:
brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem, očištěnou dýni upečeme v troubě na pečícím papíru na 180°/60 min. Brambory i dýni nastrouháme na jemno nebo prolisujeme lisem. Do velkého hrnce dáme vařit cca 3 l vody s 1 lž soli. V míse smícháme dýni, brambory, hladkou i polohrubou mouku, vejce a sůl a vypracujeme měkké, nelepivé těsto (pokud lepí přidáme hladkou mouku) a ihned tvoříme válečky o průměru cca 1,5 - 2 cm, ze kterého krájíme cca 1 cm dlouhé noky. Lehce poprášíme hladkou moukou, aby se neslepily. Vložíme do vroucí vody, lehce promícháme a vaříme cca 10 min (vyzkoušíme asi po 7 min jeden rozkrojit a zkontrolujeme, jestli už není uvařený). Noky vylovíme a uschováme v teple.
Ve vyšší pánvi necháme na 6 lž oleje zesklovatět slaninu a cibuli, přidáme česnek, špetku chilli, druhou polovinu pokrájené dýně a kapii a vše dozlatova restujeme cca 10 min.
Přidáme hotové noky, 25 g parmazánu, promícháme a 2 min prohříváme. Podáváme sypané jemně nastouhaným parmazánem.
Polévky
Zeleninová polévka plná vitamínů

300 g brokolice
4 hrsti baby špenátu
2 stroužky česneku
2cm kousek zázvoru
1/4 lžičky cayenského pepře
1/4 lžičky kurkumy
800 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř
šťáva z 1/2 citronu
2 lžičky sezamových semínek
100 ml zakysané smetany
Omytou brokolici rozdělte na růžičky. Na ozdobu si nechte stranou pár růžiček brokolice a pár lístků špenátu. Do mixéru vložte brokolici, špenát, česnek, oloupaný zázvor, koření a 100 ml vývaru a rozmixujte. Směs přelijte do kastrůlku a dolijte zbývajícím vývarem. Zahřejte pod bod varu a 5 min nechte prohřívat. Podávejte ozdobené růžičkami brokolice, špenátu, sezamovými semínky a zakysanou smetanou.
Asijská silná polévka

2 kuřecí stehna
2 lžíce oleje
3 jarní cibulky
1 mrkev
3 chilli papričky
4 cm kousek zázvoru
150 g žampionů
4 stroužky česneku
sůl, pepř
1 l vody
2 lžíce sojové omáčky
2 lžičky rybí omáčky
hrst koriandru
Kuřecí stehna uvaříme ve vodě, vývar si ponecháme, maso obereme. V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme zeleninu, chilli papričky, zázvor, žampiony na čtvrtky, česnek na drobno. Osolíme, opepříme a restujeme asi 3 min. zalijeme vývarem z kuřete, přidáme sojovou omáčku a vaříme asi 15 min. Nakonec přidáme rybí omáčku, povaříme ještě 5 min, přidáme nasekaný koriandr a můžeme podávat.